
Dagens EU-tophistorier
Miljø: EU nedgraderer ulvens beskyttelse – danske politikere splittede i reaktionerne
Ifølge Ritzau har EU-Parlamentet besluttet at ændre ulvens status fra "strengt beskyttet" til "beskyttet" i EU's habitatdirektiv. Dette giver medlemslandene mulighed for at regulere ulvebestanden, hvis den har en "gunstig bevaringsstatus". Venstres Asger Christensen kalder ændringen en "sejr" og siger: "Vi accepterer ikke, at ulven skal true trygheden for mennesker, dyr og levebrød i landdistrikterne." SF's Rasmus Nordqvist udtrykker bekymring over, at naturbeskyttelse bliver et politisk emne. Ifølge Altinget.dk siger Asger Christensen fra Europa-Parlamentet, at "i dag er det næsten kropumuligt at få lov til at skyde en ulv, selvom den angriber det ene husdyr efter det andet." Grønne organisationer kritiserer beslutningen og mener, at naturen bør forsvares frem for at blive ofret for politisk vinding.
Kilder: B.T., torsdag; Politiken, torsdag; Berlingske, torsdag; Jyllands-Posten, torsdag; Altinget.dk, torsdag; Kristeligt Dagblad, fredag, s. 7
Handel: Dansk erhvervsliv støtter EU's svar på USA's toldsatser – WTO-sag i sigte
Ifølge Ritzau bakker dansk erhvervsliv op om EU-Kommissionens beslutning om at tage skridt mod USA's toldsatser ved Verdenshandelsorganisationen, WTO. EU-Kommissionen har præsenteret en liste over amerikanske varer, der kan blive ramt af europæisk told. Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri udtaler: "For at lægge pres på amerikanerne er det vigtigt at sende signalet om, at EU kan og vil svare igen på Trumps straftold." Dansk Erhverv støtter også EU's fokus på internationale handelsregler. Ifølge Børsen har EU-Kommissionen præsenteret en ny liste over amerikanske varer, der kan blive pålagt straftold, hvis der ikke opnås en handelsaftale med USA. Listen, der omfatter varer for 95 mia. euro, er EU's modsvar på Trumps told på europæiske varer. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, udtaler, at "EU er fortsat fuldt ud engageret i at finde en forhandlet løsning med USA."
I en kommentar i Berlingske skriver Ulrik Harald Bie, at EU er klar til at svare igen på Trumps toldpolitik. EU accepterer ikke USA's told på europæiske varer, især ikke "gengældelsestolden" på 10 procent, som Trump midlertidigt har suspenderet. EU har tilbudt USA nultold på industrivarer og øget køb af amerikanske produkter, men hvis der ikke opnås en aftale, vil EU pålægge told på amerikanske varer for 95 milliarder euro. EU har også anlagt en sag ved WTO for at signalere, at de fortsat spiller efter de globale regler.
Kilder: B.T., torsdag; Berlingske, torsdag, fredag, s. 5; Kristeligt Dagblad, torsdag; Børsen, torsdag, fredag, s. 8
Andre EU-historier: Prioriterede emner
Handel: USA og Storbritannien indgår handelsaftale
Ifølge Jyllands-Posten har USA og Storbritannien indgået en ny handelsaftale, som Donald Trump præsenterede som en stor sejr. Aftalen er den første siden Trumps handelskrig begyndte, og den sender et signal til resten af verden, herunder EU, om Trumps villighed til at belønne samarbejdsvillige lande. EU har dog reageret ved at true med at rejse en sag mod USA i WTO. Trump udtalte: "Det særlige forhold og den stærke forbindelse mellem vores to lande vil snart være stærkere end nogensinde før." Ifølge Politiken beskrives handelsaftalen mellem USA og Storbritannien som undervældende. Finansanalytiker Frank Hvid Petersen mener, at aftalen ikke vil fjerne presset fra USA's erhvervsliv og kalder den "en forholdsvis lille aftale med en mindre handelspartner, som Storbritannien er". Aftalen reducerer tolden på britiske biler fra 25% til 10% og fjerner tolden på stål og aluminium. Aftalen er en større politisk sejr for den britiske premierminister Keir Starmer end for Trump. Ifølge en artikel i Børsen beskrives en ny handelsaftale mellem USA og Storbritannien, som præsident Donald Trump kalder et "gennembrud". Aftalen fokuserer på biler og stål, og USA opretholder en 10% told på britiske varer. Trump udtaler: "Jeg er glad for at kunne annoncere, at vi har opnået en gennembrudsaftale på handel med Storbritannien." Aftalen indebærer, at Storbritannien sænker tolden på amerikanske varer, mens USA reducerer tolden på britisk stål og biler. Aftalen er en del af en større strategi, hvor USA prioriterer handelsaftaler med større partnere som EU. Ifølge Berlingske skriver Thomas Bernt Henriksen, at Donald Trump vil præsentere en handelsaftale med Storbritannien, men advarer om, at det ikke nødvendigvis er en stor sejr. Aftalen omhandler primært toldundtagelser og vil sandsynligvis blive ignoreret af markederne og handelspartnere som EU. Henriksen bemærker, at "hverken EU eller Kina vil være klar til at acceptere lignende aftaler." EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen har udtalt, at EU ønsker nulmoms mellem USA og Europa.
I en analyse i Berlingske skriver Julie Schneider, at "I EU går forhandlingerne trægt. Hvis man var i tvivl, så er aftalen med briterne endnu et klokkeklart budskab om, at Trump foretrækker bilaterale aftaler frem for multilaterale aftaler". Trump belønner Storbritannien for Brexit ved at indgå en aftale, der splitter EU og underminerer dets styrke. EU's chefforhandler, Maros Sefcovic, står over for udfordringer med at forhandle med USA, da de amerikanske forhandlere mangler mandat. EU har klaget til WTO over USA's straftoldsatser, men uden stor effekt.
I en kommentar i Børsen skriver Hakon Redder, at EU's tidligere forsøg på at indgå en frihandelsaftale med USA mislykkedes, hvilket blev tydeligt, da Boris Johnsons brexit-løfter om en sådan aftale forsvandt. "Boris Johnson havde lovet briterne, at efter brexit kunne man få den frihandelsaftale med USA, der var mislykkedes mellem EU og USA," skriver forfatteren. Den nuværende aftale mellem USA og Storbritannien er begrænset og beskytter primært briterne mod straftold, men den er langt fra en omfattende frihandelsaftale.
Kilder: Jyllands-Posten, fredag, s. 10; Berlingske, torsdag, fredag, s. 10; Politiken, fredag, s. 10; Børsen, torsdag, fredag, s. 12
Det digitale indre marked: Danmark idømt millionbøde af EU-Domstolen for forsinket ophavsretslov
Ifølge Ritzau skriver EU-Domstolen, at Danmark er blevet idømt en bøde på knap 12 millioner kroner for ikke at implementere EU-regler om ophavsret rettidigt. EU-Domstolen fastslår, at Danmark kun delvist havde gennemført direktivet inden for den fastsatte tidsfrist. En repræsentant fra EU-Kommissionen udtalte: "Danmark havde fået en frist på to måneder til at implementere direktivet, men det blev først vedtaget i 2023." Den danske regering forklarede forsinkelsen med pres fra coronaepidemien. Ifølge Altinget.dk udtrykker Konservatives kulturordfører, Helle Bonnesen, skuffelse: "Det vidner om, at der ikke er orden i penalhuset, når vi laver lovarbejde." EU-Kommissionen havde oprindeligt krævet højere bøder, men kulturministeriet mente, at kravene var ude af proportioner.
Kilder: B.T., torsdag; Berlingske, torsdag; Kristeligt Dagblad, torsdag; Jyllands-Posten, torsdag; Ekstra Bladet, torsdag; Altinget.dk, torsdag
Klima: EU-klimakommissær: 90 procents reduktion i 2040 er målet – men vejen dertil kræver pragmatisme
Ifølge Politiken udtaler EU-klimakommissær Wopke Hoekstra i et interview, at EU fortsat arbejder på at nå 2040-målet om 90 procents reduktion i udledninger, men at der er behov for pragmatisme i processen. Han siger: "Vi vil gerne nå i mål med 90 procent i 2040, men vi er nødt til at være pragmatiske omkring vejen derhen". Hoekstra understreger, at klimaforandringer, oprustning og teknologiske udfordringer skal håndteres samtidig, og at det er en illusion at tro, man kan fokusere på én krise ad gangen.
Kilder: Politiken, fredag, s. 8
Andre EU-historier
Migration: Tyskland overvejer national nødretstilstand på migrationsområdet
Ifølge Ritzau har Tysklands forbundskansler Friedrich Merz erklæret national nødretstilstand på migrationsområdet, hvilket ville annullere EU's Dublin-regler. En talsmand fra regeringen har dog afvist denne historie over for Reuters. Dublin-reglerne kræver, at asylansøgere indgiver deres ansøgninger i det første EU-land, de ankommer til. Tysklands indenrigsminister har udtalt, at landet skal "reducere illegal migration og asylansøgninger".
Kilder: B.T., torsdag; Berlingske, torsdag; Ekstra Bladet, torsdag; Politiken, fredag, s. 9
Udenrigspolitik: Ukraine godkender mineralaftale med USA – åbner for EU-medlemskab
Ifølge Reuters har Ukraines parlament ratificeret en mineralaftale med USA, der giver amerikanerne privilegeret adgang til mineraler i Ukraine. Aftalen kan fremme Ukraines adgang til militært udstyr fra USA. USA's finansministerium beskriver aftalen som et "økonomisk partnerskab", der skal "fremskynde Ukraines økonomiske genopretning". Aftalen anerkender Rusland som aggressor og åbner mulighed for Ukraines EU-medlemskab.
Kilder: B.T., torsdag; Berlingske, torsdag; Kristeligt Dagblad, torsdag; Ekstra Bladet, torsdag
Udenrigspolitik: Danske EU-politikere raser over medlemslandes deltagelse i Ruslands 9. maj-parade
Ifølge Ritzau kritiserer danske EU-politikere deltagelse i Ruslands 9. maj-parade. SF's Villy Søvndal opfordrer EU til at overveje sanktioner mod medlemslande, der deltager, ved at "tilbageholde penge og fratage stemmeretten i EU-Ministerrådet." EU's udenrigschef, Kaja Kallas, har advaret mod deltagelse og udtalt, at "enhver deltagelse i 9. maj-paraden og festlighederne i Moskva vil ikke blive taget let på fra europæisk side." Venstres Morten Løkkegaard kalder deltagelsen "skandaløs" og mener, at det sender et bizart signal.
Kilder: B.T., torsdag; Berlingske, torsdag; Kristeligt Dagblad, torsdag
Klima: Klimadiplomater i København kæmper for at redde halvandengrads-målet før COP30
Ifølge Ritzau skriver de, at klimadiplomater i København fortsat kæmper for at opretholde halvandengrads-målet fra Paris-aftalen, trods dets overskridelse. Den brasilianske formand for COP30, André Aranha Corrêa do Lago, udtaler, at "vi har stadig en mulighed for at stabilisere udviklingen." EU's klimakommissær, Wopke Hoekstra, understreger, at "vi har intet andet valg end at øge vores indsats." Mødet i København søger at skabe enighed forud for COP30, trods fokus på krig og økonomiske kriser.
Kilder: B.T., torsdag; Berlingske, torsdag; Kristeligt Dagblad, torsdag
Udenrigspolitik: EU's udenrigschef: Situationen i Gaza er uholdbar og forværres hurtigt
Ifølge Ritzau siger EU's udenrigschef, Kaja Kallas, at et flertal af EU-landene anser situationen i Gaza som "uholdbar og hurtigt forværres". Efter et møde i Warszawa udtrykte Kallas bekymring over de intensiverede militære operationer i Gaza, som vil føre til yderligere lidelser for civile. Hun tilføjede, at EU's udenrigsministre vil "lave en brainstorm" på deres næste møde for at finde løsninger på konflikten. EU-landene er frustrerede over deres manglende evne til at stoppe volden.
Kilder: B.T., torsdag; Børsen, torsdag; Kristeligt Dagblad, torsdag
Industri: EU udskyder CO2-bøder for bilindustrien til 2027
Ifølge Ritzau har EU-Parlamentet besluttet at udskyde CO2-bødekrav for bilindustrien til 2027. Dette sker for at støtte en økonomisk presset europæisk bilindustri. EU-Kommissionen foreslog udskydelsen for at styrke EU's konkurrenceevne. Ursula von der Leyen har haft møder med bilfabrikanter og miljøorganisationer for at finde en løsning. Rasmus Nordqvist fra De Grønne udtrykker bekymring: "Det kommer til at have negative konsekvenser for klimaet." Han mener, at udskydelsen skaber en uretfærdig fordel for visse bilproducenter.
Kilder: B.T., torsdag; Berlingske, torsdag; Kristeligt Dagblad, torsdag
Energi: Kristian Jensen: EU bør udvikle sig til en el- og stålunion
I en kronik i Jyllands-Posten skriver Kristian Jensen, at EU bør transformere fra en kul- og stålunion til en el- og stålunion for at sikre energiuafhængighed og stabil forsyning. "EU-Kommissionen kan kigge mod Norden, når den skal finde inspiration til, hvordan man kan skabe et mere modstandsdygtigt energisystem," skriver forfatteren. Det danske EU-formandskab bør fokusere på at etablere en forpligtende el-union, der fremmer grøn energi og reducerer afhængigheden af fossile brændstoffer, hvilket vil styrke Europas sikkerhed og økonomi.
Kilder: Jyllands-Posten, fredag, s. 25
Kilder
Detaljer
- Publikationsdato
- 9. maj 2025
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark